從國際高峰會 看香港STEM發展滯後原因

香港資優教育學苑院長吳大琪教授認為香港在STEM發展中明顯其他地區例如日本、韓國、中國大陸和台灣落後,當中包括兩大原因。

(1) 政府學術界和技術界之間欠共識
政府學術界和技術界之間欠缺合作,難以實現共同目標。 三方尚未共同製定一副具前瞻性的藍圖,阻礙了三方統一推動STEM發展的決心。

(2) 香港現時的教育制度與STEM的創新精神不符
香港的教育制度是以答案考試技巧和策略為主,而不是鼓勵學生根據科學知識去創造和創新、推動邏輯推理,和提倡嘗試錯誤。

詳情請按: 這裡

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s